Top Ten Tuesday - Despre femeile puternice din literatură care îți vor schimba viața

Nu cred că exagerăm câtuși de puțin dacă susținem că sunt într-adevăr cărți care îți pot altera existența. Nu doar pentru că îți oferă o perspectivă nouă asupra lumii, ci și pentru că acționează direct asupra ta, cititorul - îți dau idei, te ajută să te cunoști mai bine, îți revelează adevăruri surpinzătoare despre ceilalți.

Strong Women

Și cum suntem în săptămâna 1-8 Martie, topul de azi este dedicat personajelor feminine care ne-au impresionat. Cele care prin acțiunile lor și forța lăuntrică ne arată de ce sunt cu adevărat capabile femeile atunci când le mână dragostea, voința, suferința sau onoarea.

1. Karen Blixen din Out of Africa, de Karen Blixen

O poveste adevărată așadar, despre o femeie care în 1914 ajunge în Kenya ca să conducă o plantație de cafea. Aici se îndrăgostește instantaneu de frumusețea răvășitoare a Africii. În acestă carte, Karen își aduce aminte de anii petrecuți pe acest tărâm exotic, de prieteniile legate și de toată munca la fermă - grea, dar plină de satisfacții.

Karen Blixen

2. Cersei Lannister din seria A Song of Ice and Fire, de George R.R. Martin

Cercei e un personaj cu care rezonezi greu, doar iubirea feroce pentru cei trei copii pare să o mai umanizeze. Dar altfel, trebuie să recunoaștem feminista din ea. Într-o lume violentă, unde femeile sunt proprietate, Cercei, prin mijloace cel puțin neortodoxe, reușește să dobândească un statut. Nu e doar o regină decorativă: se implică în deciziile politice și economice, trage sforile din spatele cortinei și luptă pentru propria libertate (pe care soțul, tatăl și familia au încercat mereu să i-o îngrădească). Prețul pe care-l plătește pentru toate acestea e însă foarte scump.

Cersei

3. Jane Eyre din Jane Eyre, de Charlotte Bronte

Jane își construiește propriul destin în ciuda tuturor obstacolelor puse de poziția socială: o orfelină săracă, în casa unei mătuși care o urăște; o elevă umilă într-un pension sever, lipsit de comfort și ocrotire; o guvernantă aparent fără perspective. Dar niciodată pe parcursul unei vieți nefericite, Jane nu-și pierde judecata limpede, inocența proaspătă, lăcomia pentru cunoaștere, spiritul jucăușor și inima afectuoasă.  Așa cum îi spune și d-lui Rochester, care se îndrăgostește de ea din primul moment: “Eu nu sunt o pasăre care se lasă prinsă în capcană. Sunt o ființă liberă, cu o voință independentă.”

Jane Eyre

4. Hester Prynne din The Scarlet Letter, de Nathaniel Hawthorne

Hester concepe un copil în afara căsătoriei. Iar acesta este unul dintre cele mai grave păcate în comunitatea puritană în care trăiește. Fiind o femeie adulteră, este forțață să poarte pe pieptul hainei litera A cusută cu ață roșie. Astfel încât oricine o vede să-i cunoască rușinea. Dar Hester nu este dispusă să fugă de lume. Ea înfruntă ura, umilința și nedreptatea cu onoare și demnitate. Iar până la sfârșitul cărții aflăm și secretul pe care Hester refuză să-l divulge, dar pe care judecătorii comunității încearcă să i-l smulgă prin orice mijloace. Cine este tatăl copilului?

THE SCARLET LETTER, Demi Moore, 1995, © Buena Vista/courtesy Everett Collection

5. Lisbeth Salander din Trilogia Millennium, de Stieg Larsson

Lisbeth este o hackeriță punk, fără de care jurnalistul Mikael Bloomkvist n-ar reuși să dezlege misterul încălcit care formează miezul primei cărți din serie, Bărbați care urăsc femeile. Dar Lisbeth este mult mai mult decât atât: e o supraviețuitoare a abuzului, atât în copilărie, cât și ca adult; o auto-didactă cu o inteligență sclipitoare; o femeie care luptă împotriva unui sistem potrivnic, mincinos și oportunist. Iar următoarele două cărți din trilogie îi fac cu adevărat dreptate.

Noomi_Rapace_as_Lisbeth_Salander

6. Claire Randall din seria Outlander, de Diana Gabaldon

Claire se trezește catapultată din Anglia anului 1946 în Scoția secolului al XVII-lea (printr-un portal în timp). Complet debusolată, este aruncată într-o lume străină, în care ajunge doar cu hainele de pe spate. Dar cu ajutorul cunoștințelor ei de medicină, prin personalitatea de fier și un curaj nesăbuit, reușește nu doar să supraviețuiască, ci chiar să-și construiască o viață din aproape nimic. Deși tema centrală a cărții este povestea pasională de dragoste dintre ea și cel mai sexy războinic scoțian care ne-a bântuit vreodată fanteziile - nu putem ignora puterea de caracter, voința de fier și umorul fin care fac din Claire un personaj memorabil.

outlander-2-800

7. Anne Boleyn din Bring up the Bodies, de Hilary Mantel

Anne nu este nici cea mai frumoasă, nici cea mai deșteaptă, nici cea mai bogată, nici cea mai pură doamnă de la curtea lui Henric al VIII-lea. Posedă însă o istențime sclipitoare, o viclenie periculoasă și o anumită doză de nebunie. Astfel, în ciuda tuturor celor care îi stau în cale, ea își urmează imperturbabilă cursul către tronul Angliei. De la rege până la consilieri, curtieri și funcționari - pe toți îi joacă pe degete, îi ține mereu cu sufletul la gură, le exploatează vulnerabilitățile. Dar odată misiunea îndeplinită, nebunia lui Anne începe să fure tot mai mult din control și lucrurile se îndreaptă încet dar sigur către un final nemilos.

anne-boleyn

8. Moll Flanders din Moll Flanders, de Daniel Defoe

Moll este construită după tiparul clasic al anti-eroinei pentru care e greu să nu simți simpatie, înțelegere și uneori chiar afecțiune. Destinul ei este mai degrabă dubios: sedusă de tânără, ca servitoare în casa unor mici burghezi, la scurt timp Moll ajunge să trăiască o viață de crimă și prostituție. Devine o maestră a înșelătoriei, își abandonează copiii, este prinsă furând și deportată în America. Deși lipsită de compasiune, e greu să nu speri pentru ea. Pentru că nimeni și nimic nu o pot opri pe Moll să lupte constant și cu aceeași determinare pentru o viață mai bună.

Moll Flanders

9. Becky Sharp din Vanity Fair, de William Makepeace Thackeray

O altă anti-eroină clasică, Becky este ceea ce se cheamă o arivistă și o parvenită. Dispusă la orice pentru un mariaj bun, mașinațiunile ei sunt mereu deturnate de familiile posibilelor victime. În disperarea ei constantă pentru bani și poziție socială, Becky distruge pe oricine i se opune - și decade cu fiecare acțiune reprobabilă. Doar după ce atinge într-un final cea mai joasă condiție, reușește să se auto-salveze și să câștige viața la care a râvnit atâta. Dar nu fără durere, sacrificii și victime.

Becky Sharp

10. Hermione Granger din seria Harry Potter, de J.K. Rowling

La început Hermione are ceva din tocilara nesuferită care le știe pe toate. Dar apoi se transformă într-o tânără fermecătoare, care știe ce vrea și care își salvează mai mereu prietenii din tot felul de situații imposibile sau chiar fatale. Și asta nu doar fiindcă a citit atâtea cărți și cunoaște atâtea lucruri, ci și pentru că nu se dă în lături de la puțină acțiune.

Hermione

Bonus: Elinor Dashwood din Sense and Sensibility, de Jane Austen

Elinor este trecută de vârsta propice pentru căsătorie, are o zestre ca și inexistentă și o familie pentru care este cel mai important sprijin. În timp ce sora ei Marianne iubește, suferă și se zbate cu o forță expresivă și pasională, Elinor le ține pe toate în sine, arsă de un foc mocnit care o macină pe dinăuntru. Asta pentru că Elinor consideră că datoria ei este pentru familie, că fericirea lor este mai importantă decât a ei, că scopul ei este să le ofere lor afecțiune și sprijin - în timp ce ea trebuie se descurce singură. Dar, ca în orice roman de Austen, Elinor își va găsi și ea fericirea pe deplin meritată.

Elinor Dashwood

Nu ne mai rămâne altceva de spus, decât: girl power! Și să vă invităm și pe voi să ne dați propriile exemple, mai jos, în comentarii. P.S.: rămâneți pe recepție, fiindcă joi lansăm un concurs pe aproximativ aceeași temă!