Top Ten Tuesday - Ingrediente pentru o vară de neuitat

Vara… cel mai special sezon dintre toate, cu o magie aparte. Este neliniștită, puternică, învăluitoare și pleacă mult prea repede. În fiecare an ne lasă schimbați, fie și în cea mai mică masură; pe fiecare dintre noi ne atinge în mod diferit. Întocmai de aceea v-am pregătit o listă a celor câtorva ingrediente speciale care o să vă facă vara mai frumoasă, indiferent dacă porniți în aventura vieții voastre, dacă sunteți prinși la birou sau dacă finanțele vi s-au consumat pe proiecte casnice.

wes-anderson-music

Rețeta noastră cuprinde, după cum sigur ați ghicit deja, cărți. Pentru că sunt cel mai rapid și mai puțin costisitor mod de a călători și ne oferă șansa unică de a trăi într-o vară cât alții în zece. Iată, deci, 10+1 ingrediente (cărți de citit dintr-un foc) care să vă învigoreze sezonul și să vă marcheze călătoria literară.

1. Puțin mister și intrigă (The Hound of the Baskervilles, de Sir Arthur Conan Doyle)

Noi credem că este întotdeauna nevoie de ceva mister care să ne crească puțintel pulsul, doar așa, cât să simțim că trăim cu adevărat. Hound of the Baskervilles vă va face să vă roadeți unghiile cu înfrigurare în timp ce vă întrebați dacă-i chiar posibil ca un spectru înfiorător să fie la mijloc. Sherlock Holmes și Dr.Watson investighează decesul misterios al lui Sir Charles Baskerville, cadavrul căruia a fost găsit în mlaștina Devon. Localnicii cred că este mâna, pardon, lăbuța fantasmei câinelui care terorizează de ani buni familia Baskerville și pe locuitorii din zonă. Adevărul se va dovedi mai macabru de atât....

[caption id="attachment_6967" align="alignnone" width="256"]9780140437867 Click pe copertă pentru detalii[/caption] 2. Multă iubire  (Wide Sargasso Sea, de Jean Rhys)

De dragoste e nevoie întotdeauna, dar vara face inima să fie mai sensibilă și mai deschisă. Fundalul exotic jamaican din dramatica poveste de dragoste dintre creola Antoinette Cosway și tânărul englez ceva cam scorțos este ideală pentru o lectură de sezon. Wide Sargasso Sea a fost inspirată de Jane Eyre, mai exact de acel misterios personaj, ieșit din minți, și ținut sub control doar de ușile închise. O poveste revelatoare, despre diferențe culturale și neîmplinire.

[caption id="attachment_6963" align="alignnone" width="245"]9780241951552 Click pe copertă pentru detalii[/caption] 3. Cel puțin o noapte albă (Nocturnes, de Kazuo Ishiguro) O călătorie amețitoate prin Italia, Londra și SUA, prin povești ale căror protagoniști sunt visătorii și boemii și ale lor nopți pierdute din dragoste sau din pasiune pentru muzică, într-un efort susținut de a menține vie magia. O serie de povești scurte, amuzante și tulburătoare, scrise cu binecunoscuta măiestrie a lui Ishiguro. Petrece și tu o noapte albă citindu-le și bucură-te apoi de un răsărit minunat. Ai grijă însă: a doua zi nu vei fi apt de muncă. [caption id="attachment_6966" align="alignnone" width="249"]9780571245017 Click pe copertă pentru detalii[/caption] 4. O petrecere de pomină (Mrs. Dalloway, de Virginia Woolf)

Nopțile calde sunt numai bune de petrecut în aer liber…. Doamna Dalloway rezolvă ultimele treburi dinaintea grandioasei petreceri din acestă seară. Între timp, gândurile ei zboară la tinerețe, deziluzie și iubire. Intercalate, pe alocuri, găsim și gândurile lui Septimus, deprimat și aflat la capătul puterilor. Introspecțiile lor și dialogurile scurte ne permit să o cunoaștem îndeaproape pe doamna Dalloway. De citit în timpul zilei, pentru ca soarele pârpâlitor să alunge orice tristețe care v-ar putea cuprinde la final.

[caption id="attachment_6971" align="alignnone" width="250"]9781853261916 Click pe copertă pentru detalii[/caption] 5. O doză de exotism (Embassy of Cambodia, de Zadie Smith)

Dacă nu pleci într-o vacanță tropicală transformă-ți balconul sau sufrageria într-o oază numai bună pentru băut în liniște o limonadă rece, și citește această scurtă narațiune. O explorare ingenioasă a vieții unei tinere femei de culoare, Fatou, servitoarea familiei Derawals, aflată într-o continuă fugă de sărăcie și asuprire. Despre încredere, optimism, reușită și importanța lucrurilor mărunte.

[caption id="attachment_6964" align="alignnone" width="246"]9780241146521 Click pe copertă pentru detalii[/caption] 6. Dar și nițică ploaie (Dubliners, de James Joyce) Tot vara este și singurul anotimp în care e acceptabil să dansezi în ploaie sau să te murdărești de noroi la vreun festival. Desigur că ploaia și frigul din Dubliners sunt mai puțin plăcute, dar vă pot oferi câteva momente mai răcoroase atunci când nu mai suportați jarul de afară. Intrigile familiale, gândurile și epifaniile personajelor sunt intime, lirice și cât se poate de umane. [caption id="attachment_6965" align="alignnone" width="246"]9781853260483 Click pe copertă pentru detalii[/caption] 7. Momente speciale cu prietenii… (Torrents of Spring, de Ernest Hemingway)

În micuțul orășel Michigan primavara vine cam greu, zăpezile încă acoperă pământul atunci când Scripps O'Neil pleacă spre Chicago. Pe drum, se oprește la Petoskey, iar aici se întâlnește cu Yogi Johnson. De acum încolo poveștile pe care aceștia le spun și aventurile prin care trec sunt tot mai bizare și mai ridicole. Ritmul rapid, umorul, și numărul relativ mic de pagini fac din Torrents of Spring o lectură ușoară și plăcută. De reținut și că este una dintre primele cărți scrise de Hemingway.

[caption id="attachment_6969" align="alignnone" width="243"]9780099909507 Click pe copertă pentru detalii[/caption] 8. … și cu familia (Cold Comfort Farm, de Stella Gibbons)

Istoria amuzantă a sensibilei Flora Poste, școlită dar incapabilă să-și poarte singură de grijă. La 20 de ani rămâne orfană iar singura ei soluție pare a fi aceea de a locui împreună cu rudele sale - familia Stakadders. Membrii ei sunt excentrici și săriți de pe fix: o avem pe Judith cea care mereu regretă ceva, Seth erotomanul, Reuben cel trist sau Amos propăvăduitorul damnării eterne. Desigur că Flora este singura care mai poate readuce ordinea în haosul familial.

[caption id="attachment_6962" align="alignnone" width="245"]978024195151 Click pe copertă pentru detalii[/caption] 9.  Câteva momente doar pentru tine (It, de Alexa Chung)

Pentru acele (rare) ocazii în care te răsfeți cu o carte frumoasă, o mască de față sau un cocktail savuros, cartea Alexei Chung este cea mai potrivită. Găsești aici amintiri și idei, dar și poze drăguțe, despre modă și stil, sfaturi despre cum să te îmbraci dimineața, toate fără atitudinea obositoare a unei dive. O carte de inspirație fashion & lifestyle, draguță și relaxantă.

[caption id="attachment_6970" align="alignnone" width="262"]9780141975740 Click pe copertă pentru detalii[/caption]

10. Pregătește-te pentru melancolia de final (Bonjour Tristesse, de Francoise Sagan)

Poate că o carte incitantă și scandaloasă vă va face să uitați că anotimpul ăsta nu ține o veșnicie. Adolescenta teribilă, Cecile, trăiește viața din plin și se bucură de libertatea sexuală ce îi este încurajată și de propriul tată, Raymond, un libertin sadea. Cei doi își dedică viețile iubirii fără limite și par a avea lumea la picioare. Asta până când, într-o vară fierbinte, Raymond hotărăște să se căsătorească, iar Cecile și iubitul ei se decid că e timpul să-și bage și ei nasul, fără a ține cont de consecințe.

[caption id="attachment_6968" align="alignnone" width="245"]9780241951569 Click pe copertă pentru detalii[/caption]

Bonus: puțină aventură fantastică (Sindbad the Sailor)

Aventuri pe mare și spirit redescoperit al copilăriei, căci niciun sezon și nicio zi n-ar trebui să treacă fără puțină fantezie. O selecție a câtorva episoade interesante din cele O mie și una de nopți. [caption id="attachment_6973" align="alignnone" width="248"]9780141397689 Click pe copertă pentru detalii[/caption] Acestea sunt ingredientele principale, cantitățile se pun după gust și se asezonează cu soare, mâncare bună, dans până în zori sau o plimbare sub clar de lună. Ce alte lucruri credeți că sunt esențiale pentru a ne bucura din plin de vară? Rețeta noastră cuprinde, după cum sigur ați ghicit deja, cărți. Pentru că sunt cel mai rapid și mai puțin costisitor mod de a călători și ne oferă șansa unică de a trăi într-o vară cât alții în zece. Iată, deci, 10+1 ingrediente (cărți de citit dintr-un foc) care să vă învigoreze sezonul și să vă marcheze călătoria literară.