Top Ten Tuesday - Lucruri noi și faine pe Okian.ro (numai bune de Iepuraș)
Dragii noștri bibliofili, de peste mări și țări am adus pentru voi lucruri noi și nemaivăzute: cărți care mai de care, accesorii fel de fel! Așa că lista de azi conține ultimele apariții din beletristică și non-ficțiune, dar și titluri și produse populare care sunt acum din în nou stoc (și deci cu livrare rapidă). Pentru că știm că se apropie Paștele și iepurașul ne-a șoptit că anul ăsta (ca în fiecare an, de altfel), cărțile sunt cele mai speciale cadouri.
Iată așadar 10 + 1 idei de cadouri literare pentru cele mai fine gusturi și speciale pretenții. 1. Ultima apariție de la Kazuo Ishiguro: The Buried GiantUltima apariție de la Ishiguro în zece ani, The Buried Giant este o poveste fantastică unde elementul supranatural e un pretext pentru teme contemporane: iubire, dragoste, conflict, puterea bântuitoare a amintirilor. Acțiunea se petrece în ceea ce a mai rămas din Britania după retragerea romanilor. Pe acest fundal de ruină și speranță, Axl și Beatrice, soț și soție, pleacă în căutarea fiului de mult dispărut. Este o călătorie plină de pericole, dintre care unele ciudate și de pe altă lume; dar mai ales este o călătorie în care cei doi vor redescoperi colțurile cele mai întunecate ale iubirii pe care și-o poartă unul altuia.
2. O nouă ediție elegantă a romanului The Secret History, de Donna Tartt (cea care a câștigat premiul Pulitzer 2014 pentru The Goldfinch)
Sub influența unui profesor carismatic, un grup de studenți excentrici și elitiști descoperă un nou stil de a trăi, departe de nimicurile și zgomotul unei existențe tipice. Complet imersați în experiment, constată cum limitele moralității sunt împinse până într-un punct extrem, care le va altera viețile pentru totdeauna. The Secret History este un roman de o forță nebănuită, care subjugă și seduce cititorul, plin elegața scriiturii și originalitatea poveștii.
3. Cel mai incinat debut: The First Bad Man, de Miranda July
Cheryl Glickman crede că există iubiri care transcend trecerea timpului și că sufletul poate migra de la un bebeluș la altul. Lucrează pentru o organizație caritabilă care ajută femeile să se apere împotriva unui posibil atac și trăiește singură. Dar lumea excentrică și perfect organizată de Cheryl e pe cale să explodeze după ce Clee, fiica de douăzeci de ani a șefilor ei, se mută temporar în același apartament. Blondă, frumoasă și cam răutăcioasă, Clee este, până la urmă, cea care reușește s-o extragă pe Cheryl din cochilie și să o așeze pe o traiectorie către viața reală și o dragoste care va dura pentru totdeauna.
4. Cel mai captivant thriller: Elizabeth is Missing, de Emma Healey
Un mister care de 70 de ani a rămas fără soluție și o eroină de aproape 90 de ani, puțin senilă, care încearcă să-l rezolve. Însă vârsta şi condiţia mentală în deteriorare nu sunt piedici pentru Maud care trebuie să-şi găsească cea mai bună prietenă. Situaţia e cu atât mai complicată cu cât nu-şi aduce aminte nici când a văzut-o ultima dată, nici ce s-a întâmplat la momentul respectiv. Un lucru știe însă cu sigurață: ceva nu e în regulă.
5. Cel mai căutat roman Young Adult: Since You’ve Been Gone, de Morgan Matson
Înainte s-o cunoască pe Sloane, Emily nu mergea la petreceri, abia dacă îndrăznea să discute cu vreun băiat și cu siguranța nu făcea nimic ieșit din comun. Totul se schimbă odată cu apariția tumultoasă a lui Sloane care cât de curând devine cea mai bună prietenă a lui Emily. Dar chiar la începul celei mai promițătoare veri din viața lui Emily, Sloane dispare, lăsănd în urmă doar o listă. Iar pe listă sunt tot felul de activități: unele interesante (să mergi la cules de mere noaptea), altele foarte plăcute (să dansezi până-n zori), iar unele cam riscante (să săruți un necunoscut!). Emily hotarăște să le încerce pe toate, convinsă fiind că doar așa o va putea aduce pe Sloane înapoi.
6. Cea mai amuzantă satiră: Holy Cow, de David Duchovny (actorul din X-Files, pentru pasionați)
Elsie Bovary este cea mai fericită vacă de pe pășunea verde. Asta până în ziua în care, apropiindu-se de fermă, trage cu urechea la conversația oamenilor și află că urmează să devină friptură. Singura soluție? Să evadeze și să caute o lume mai bună. În această călătorie plină de pericole, Elsie este acompaniată de Shalom, un porc morocănos, proaspăt convertit la Iudaism și de Tom, un curcan suav care nu poate să zboare, dar știe cum să folosească un iPhone. O alegorie plină de umor, care ne vorbește despre acceptare, empatie și speranța pentru o lume mai bună.
7. Cel mai incitat concept de viață: Stuffocation: Living More with Less, de James Wallman
James Wallman spune așa: că decât să cumpărăm în devălmăşie lucruri inutile care ne fac fericiți timp de maxim o zi, mai bine cheltuim banii pe experiențe de viață pe care apoi le purtăm cu noi zeci de ani sau mai mult. Autorul arată cum tot mai mulți oameni renunță la idee de consumerism și caută să trăiască mai simplu, dar mult mai intens. Cartea abundă de exemple interesante și de sfaturi utile pentru cei care s-au săturat să-și umple spațiul de viață cu lucruri inutile de care se plictisesc în cel mai scurt timp.
8. Cel mai dur titlu politic: Red Notice: How I Became Putin’s No. 1 Enemy, de Bill Browder
Într-o zi, Sergei Magnitsky, un tânăr jurnalist rus, slăbit complet de statul în închisoare, este mutat într-o celulă înghețață, legat cu cătușe de un pat și bătut până la moarte de opt polițiști. Care a fost crima pentru care Magnitsky a fost închis de la bun început? Această carte investighează cazul atroce al jurnalistului și modul în care autoritățile ruse au ascuns adevărul.
9. Cea mai recentă colecție de titluri clasice de la Penguin, la un preț imbatabil (2.99 lei pe titlu): Little Black Classics
O colecție elegantă care cuprinde 80 de titluri din literatura clasică, la un preț imbatabil (2.99 lei pe bucată). Doar câteva dintre cele mai interesante mini-volume: Femme Fatale de Guy de Maupassant, Circles of Hell de Dante Alighieri, Beautifull Cassandra de Jane Austen, Aphorisms of Love and Hate de Friedrich Nietzsche.
10. Cele mai simpatice sacoșe de pânză pentru bibliofili înrăiți
Avem câte ceva pentru toate gusturile: cu pisici, cu Sherlock Holmes, cu Mr. Darcy și chiar și cu Frankenstein!
11. Cele mai elegante și frumoase agende și jurnaleSuntem de părere că o agendă sau un caiet frumos sunt benefice pentru productivitate și creativitate. Plus că arată atât de bine pe birou, lângă un instrument de scris elegant.
Noi zicem că lista de mai sus e o super sursă de inspirație pentru oricine se află în căutare de cadouri de Paște. Așa că sperăm să vă folosească și vă urăm toate cele bune de Sărbători!