Top Ten Tuesday - New Year, New You
Deși nu scrie nicăieri că trebuie să așteptăm Anul Nou pentru schimbări pozitive, un început proaspăt e mai mereu o ocazie bună să ne reevaluăm opțiunile, să stabilim noi provocări, să trecem pe hârtie cele mai îndrăznețe rezoluții. Pe de altă parte, dacă și voi semănați măcar un pic cu noi, atunci reîntoarcerea în câmpul muncii după destrăbălarea din vacanța de iarnă este oarecum dificilă. Ca să trecem mai repede peste melancolia specifică, vă propunem să luăm taurul de coarne și să demarăm en fanfare. Și anume cu cele mai populare, revoluționare și revelatoare cărți din zona dezvoltării personale.
Iată așadar 10 + 1 titluri care ne dezvăluie lumea, societatea și pe noi înșine într-o nouă perspectivă - și totodată ne oferă uneltele prin care să excelăm profesional și să fim cea mai bună versiune a noastră la nivel personal.
1. Eyes Wide Open, de Noreena Hertz
Datorită sau din cauza avalanșei de informații care se avântă zilnic peste noi, e tot mai greu să separi zgomotul de esență, astfel încât să ajungi la o concluzie corectă. Plecând de la ultimele teorii și descoperiri științifice, susținute cu exemple practice din domenii variate, autoarea propune un nou sistem în 10 pași pentru luarea unei decizii corecte.
Scrisă într-un stil alert, plină de anecdote din lumea largă (de la Harry Potter la spionii din cel de Al Doilea Război Mondial sau chiar NASA), cartea te va ajuta să capeți încrederea, înțelepciunea și intuiția necesare în procesul adesea apăsător de luare a unei decizii (la nivel personal sau profesional).
[caption id="attachment_5679" align="alignnone" width="238"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]2. Intuition Pumps and Other Tools for Thinking, de Daniel C. Dennett
O carte a cărei menire este să ofere uneltele prin care să gândești cu adevărat creativ și independent. O abordare filosofică, dar contemporană și deloc greoaie, a modului în care gândim și procesăm informația. Daniel Dennett ne arată cum să argumentăm și să găsim soluții la întrebările fundamentale și existențiale care ne macină.
[caption id="attachment_5682" align="alignnone" width="263"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]3. The Organized Mind, Thinking Straight in the Age of Information Overload, de Daniel J. Levitin
Un alt titlu care își propune să devină un compas pentru a naviga marea de informații pe care călătorim zi de zi. Doar ca Levitin privește tot acest peisaj complex din perspectiva unui neurolog, familiarizat cu cele mai fine mecanisme și pârghii ale creierului uman. Zilnic ni se cere sau ne autoimpunem să facem lucrurile mai rapid, să acumulăm mai multă informație, să ne adaptăm mai ușor la nou. Nu e de mirare că, din când în când, toată această presiune se acumulează și devine de nesuportat. Plecând de la pricipiile care guvernează funcțiile creierului și ale memoriei, Levitin vine cu o serie de acțiuni prin care să ne organizăm procesul de gândire, astfel încât să nu naufragiem pe marea învolburată, ci din contră, să devenim navigatori netemuți.
[caption id="attachment_5685" align="alignnone" width="196"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]4. Brilliant Career Finder: How to Find the Right Career for You, de Josephine Monroe
Un manual eficient pentru carieră, fie că ești la început de drum sau te pregătești să schimbi macazul. Autoarea definește șapte pași clari care te vor ajuta să afli ce vrei cu adevărat să faci, care este domeniul în care excelezi, pentru ca în final să ajungi la slujba care ți se va potrivi cel mai bine.
[caption id="attachment_5676" align="alignnone" width="207"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]5. Getting to Yes: the Secret to Successful Negotiation, de Roger Fisher, Bruce Patton, William Ury
Negocierea face parte din cotidianul fiecăruia dintre noi: orice relație interumană, de orice natură (personală sau profesională), presupune la un moment dat un proces de negociere. Fie că e vorba despre cum se împart responsabilitățile acasă, problemele de rezolvat la serviciu sau relația cu copiii, mereu trebuie să ne realiniem nevoile și cerințele sau le alterăm pe ale celorlalți. Puțini dintre noi știu însă să eficientizeze acest proces, să reducă la minim frustrările. Aici intervin autorii care descriu o serie de principii ușor de reținut și pus în practică. Doar câteva exemple: separă oamenii de problemă, insistă mereu pe criterii obiective, evită târguiala.
[caption id="attachment_5680" align="alignnone" width="206"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]6. Bend, not Break, de Ping Fu
Din lagărele chinezești la conducerea uneia dintre cele mai mari companii de soft in America, aceasta este povestea adevărată a lui Ping Fu, o femeie a cărei forță interioară a însemnat diferența dintre viață și moarte. Separată de familie la doar 8 ani, Ping a dus o viață de sărăcie lucie, foamete și umilință. La 25 de ani reușește să fugă în Statele Unite, cu doar 80 de dolari în buzunar și o engleză limitată la hello, thank you și help. Cartea descrie călătoria incredibilă prin care autoarea s-a transformat dintr-o imigrantă la limita subzistenței, într-una dintre cele mai puternice femei din America.
[caption id="attachment_5675" align="alignnone" width="208"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]Daniel Goleman demonstrează că succesul nostru este determinat de combinația dintre IQ și inteligența emoțională, care joacă un rol major în modul în care gândim, luăm decizii și reacționăm la provocările cotidiene. Inteligența emoțională este foarte importată și pe plan profesional, unde te ajută să construiești relații solide de muncă, să dai dovadă de control, să fii perseverent, să te auto-motivezi și să-i inspiri și pe alții. Goleman explică toate aceste principii și îti arată cum ți le poți însuși prin teorie și practică.
[caption id="attachment_5678" align="alignnone" width="206"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]O carte care reunește poveștile fascinante a 12 dintre cei mai de succes oameni din lume la momentul actual. Autoarea descriere călătoria incredibilă a fiecăruia dintre ei, cu scopul de a demonstra că oricare dintre noi avem ceea ce ne trebuie ca să ajungem în vârf. Hero este o pledoarie pentru “urmează-ți visul”, indiferent de vârstă sau alți factori externi.
[caption id="attachment_5681" align="alignnone" width="254"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]9. Moonwalking with Einstein, de Joshua Foer
Chiar e posibil să ai o memorie infailibilă? Ca noi ceilalți, și autorul se trezea frecvent că uită nume, numere de telefon sau locul în care și-a lăsat cheile. Asta până când a început un program intens de pregătire a memoriei, bazat pe o tehnică străveche. Citind Moonwalking with Einstein, parcurgi o călătorie de neuitat prin cotloanele minții, ca să afli care sunt mecanismele secrete care determină funcționarea memoriei.
[caption id="attachment_5683" align="alignnone" width="207"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]10. The Chimp Paradox, de Dr. Steve Peters
Cartea propune un model de management mental care ne va ajuta să devenim mai mulțumiți, să dăm dovadă de mai multă încredere în propria persoană, să avem o sănătate mai bună și, în general, să fim mai fericiți pe toate planurile. Autorul îți arată metodele prin care să înțelegi felul în care funcționează mintea, astfel încât să identifici soluții pentru managementul emoțiilor și al gândurilor.
[caption id="attachment_5684" align="alignnone" width="225"] Click pe copertă pentru detalii[/caption]Bonus: Creation, de Adam Rutherford
Ce e viața? Unde a apărut? O carte care folosește descoperirile știițifice ca să spună o poveste veche de când lumea. Autorul oferă răspuns la cele mai profunde întrebări, pentru ca la sfârșit să propună o teorie proaspătă și originală. Misterul creației este revelat pas cu pas, ca în cel mai captivant thriller, cu dovezi din genetică, știință în general, istorie și nu numai.
[caption id="attachment_5677" align="alignnone" width="208"] Click pe copertă pentru detalii[/caption] În concluzie, vă urăm ceea ce ne dorim și nouă în Anul Nou. Adică un 2015 plin de inspirație, provocări, timp pentru cei dragi, ocazii să învățăm lucruri noi și oportunități să fim extraordinari!