Top Ten Tuesday - Romane Sci-Fi de căpătâi

Inteligență artificială, călătorii intergalactice, războaie interstelare, mașinării complexe şi neînchipuite, ştiinta ca religie sau lege... Genul science fiction are câteva locuri comune, dar asta nu înseamnă că încetează să ne fascineze prin puterea sa vizionară și prin imaginația uneori sumbră. De la invenţiile lui Jules Verne şi până la imperiile cosmice ale lui Asimov sau Frank Herbert, noi ne-am lăsăm cuceriţi de posibilităţi, de tehnologii şi civilizaţii pe care, într-un viitor îndepărtat, poate că le vom vedea transformate în realitate. blade-runner De aceea, topul de astăzi îl dedicăm maeştrilor sci-fi şi operelor lor, care nu vor conteni să ne încânte decenii, poate chiar secole, de acum încolo. 1. 2001: A Space Odyssey, de Arthur C. Clarke În urma unor cercetări, un obiect misterios este descoperit îngropat pe suprafaţa Lunii. Este acolo de mai bine de 3 milioane de ani. Odată adus la suprafaţă, obiectul începe să transmită semnale către Saturn. Pentru a afla ce se întâmplă, o echipă de specialişti, acompaniaţi de super-computerul HAL 9000, este trimisă în explorarea sistemului solar. Lucrurile nu merg conform planului, iar ameninţarea pare că vine chiar din interior…

61npocOF7cL

2. Fundaţia 1, de Isaac Asimov Deşi întreaga civilizaţie a Imperiului este construită pe şi dominată de ştiinţe, toată cunoaşterea şi întreg avansul tehnologic sunt ameninţate de o sumbră premoniţie - omul va redeveni barbar. Fundația este înființată. Rolul său este să salveze toate informaţiile dobândite de umanitate în cei peste 12.000 de ani de existenţă. Ca măsură de precauţie, membrii Fundației sunt izolaţi pe o planetă de la marginea galaxiei, de unde vor continua să influenţeze cursul istoriei. file_1589261_97vFn7_full_size 3. Do Androids Dream of Electric Sheep?, de Philip K. Dick Pământul este o ruină dominată de pustietate şi praf nociv. În ciuda resurselor tehnologice şi medicale, lumea este bolnavă. De la disperare absolută îi mai salvează doar dispozitivul Penfield de influenţare a dispoziţiei. În această lume mizeră, Rick Deckard, vânător de recompense, primeşte misiunea de a găsi şi extermina 6 androizi Nexus-6 care au intrat ilegal pe Terra.

71JDvqpaT7L

4. Brave New World, de Aldous Huxley O lume aseptică, controlată şi, aşa zis, perfectă. Ştiintele sunt, bineneţeles, implicate în absolut toate aspectele vieţii. Unii ar considera că este starea ideală de a fi. Doar Bernard Marx îşi doreşte ca lucrurile să fie altfel. I se va schimba oare părerea în urma vizitei la una dintre cele câteva rezervaţii sălbatice, în care viaţa curge necontrolat şi imperfect?9780099477464 5. Dune, de Frank Herbert Într-un viitor foarte îndepărtat oamenii au construit o societate interstelară condusă de case nobiliare. Tânărul Paul Atreides şi familia sa sunt puşi în dificila situaţie de a guverna planeta deşertică Arrakis -  singura sursă a celei mai importante substanţe din Univers. Acceptul de a deţine acest tărâm duce la consecinţe dintre cele mai grave, atât în plan politic şi religios, cât şi la nivel individual.

414ymsN3vvL

6.  Neuromancer, de William Gibson Cel mai important roman din genul cyberpunk; o viziune a unui viitor decrepit, dar hyper-tehnologizat. Într-o Japonie în runie, unui hacker talentat i se administrează, drept pedeapsă, o neurotixină ce afectează sistemul nervos central. Viaţa sa nu este în pericol însă scopul ei este pierdut - nu se va mai putea conecta vreodată la ciberspaţiu. Disperat, porneşte în căutarea un leac pe care îl poate găsi doar în reţelele de clinici ilegale.

51LtyCGMOxL

7. Flowers for Algernon, de Daniel Keyes

O poveste despre experimente ştiinţifice şi consecinţele lor asupra individului. Aflăm totul chiar de la Charlie, un ins cu un IQ de doar 68 de puncte, un simplu măturător supus unui experiment medical care îl transformă într-un geniu. Din păcate, cercetarea este doar în stadiul incipient, iar cei răspunzători realizează prea târziu că unul dintre efectele adverse este decesul prematur. Fericirea lui Charlie pare a fi de scurtă durată...

7124KaSHPOL

8. Minority Report, de Philip K. Dick Agenţia Precrime ştie dacă vei comite sau nu o infracţiune şi te va aresta înainte ca tu să ai ocazia de a face o mişcare greşită. Întâi, cei trei mutanţi văd viitorul, apoi, sistemul complex la care sunt conectaţi emite verdictul final. În cazul lui Anderton, însuşi directorul Departamentului de Precrime, procedura nu a fost respectată. Sistemul politic corupt a hotărât să îl elimine. Acum el trebuie să demonstreze, contra cronometru, că nu va fi vinovat.

9781857989472

9. Ender’s Game, de Orson Scott Card Lumea trăieşte sub permanenta ameninţare a extratereştrilor. Invaziile anterioare au putut fi oprite, dar ăsta nu-i un motiv de linişte atât timp cât duşmanul nu este exterminat. Sistemul este în căutarea frenetică a unui salvator. Acesta pare a fi tânărul şi promiţătorul Ender. Îl recomandă capacităţile sale de a da piept cu duşmanul şi de a face faţă cu isteţime tuturor probelor la care este supus. 9781904233022 10. The Martian, de Andy Weir Repovestirea în cheie modernă şi sci-fi a aventurilor lui Robinson Crusoe. Naufragiatul se află, în cazul de faţă, pe Marte. El încearcă, cu disperare, să supravieţuiască condiţiilor vitrege de pe planeta roşie. Pământul este departe, iar conexiunea radio este pierdută. Mai are la dispoziţiei doar 31 de zile. Asta dacă niciunul dintre aparatele menite să-l ţină în viaţă nu se defectează. Chiar şi aşa, moartea pare a fi sigură, căci hrana şi oxigenul sunt pe terminate…

file_1627072_hvWH8N8_full_size

Bonus: War of the Worlds, de de H.G. Wells O stea căzătoare traversează cerul Londrei. Câţiva curioşi îi urmează traiectoria şi descoperă că este vorba despre un obiect ciudat, căzut din spaţiu. Încearcă să-l studieze mai atent şi, atingându-l, îl determină să-i atomizeze. La scurt timp după, gigantice construcţii invadează Pământul. Marţienii omoară tot ce le iese în cale, însetaţi fiind de sânge omenesc. De unde va veni salvarea umanităţii? Un clasic în ediţia specială Penguin English Literature.

9780141199047_full_size

Deşi, în mare parte, viziunile de mai sus sunt destul de sumbre, nu ne putem abţine să nu sperăm că vom apuca maşinile zburătoare măcar la pensie sau că androizii se vor dovedi a fi foarte prietenoşi. Dacă ar fi să alegeţi, ce anume din literatura science fiction aţi vrea să devină realitate?